Una estona de diversió i moltes rialles.

3er PENTHATLÓ KARTA (sub 12)

El nostre amic Guillem Mut ens presenta aquesta competició per nens i nenes fins a dotze anys organitzada per els Clubs Lalira i la secció d’escacs l’Espiga, és jugaran vàries modalitats d’escacs com, el rei en el turó, anti escacs, carrera de reis, tres escacs i els escacs atòmics.

Debéis rellenar y enviar el formulario, la organización se pondrá en contacto con vosotros y os facilitará la contraseña y enlace al torneo.

CALENDARI DE JOC:
  • Dia 23 de maig a les 18.00 inici.
  • 18.00 hores. El Rei en el turó.
  • 18.30 hores.  Antiescacs.
  • 19.00 hores. Carrera de Reis.
  • 19.30 hores. Tres escacs.
  • 20.00 hores. Atòmic.

MODALITATS

A més de fent escac i mat, un jugador també pot guanyar movent el seu rei a una de les quatre caselles centrals (e4, e5, d4, d5). La jugada de moure el rei a una d’aquestes caselles ha de ser legal, i particularment no es pot moure si el rei queda en escac. Apliquen totes les altres regles dels escacs normals.

L’estratègia guanyadora, al contrari del que podria semblar, és no córrer amb el rei cap al centre del tauler de seguida, perquè et podrien fer mat! Intenta, això sí, no allunyar-te molt, tenir el centre controlat, i vigilar molt amb els canvis i simplificacions.

La finalitat del joc és que el contrincant ens capturi totes les peces per guanyar. La captura és obligatòria quan sigui possible. Si és possible diverses captures al torn d’un jugador, llavors aquest pot escollir la captura que vulgui. El rei pot ser capturat, i no existeix l’escac, l’escac i mat, ni l’enroc. Els peons es poden promoure per un rei.

Aquí una idea és, quan puguem escollir una captura, realitzar la que faci que el contrari també ens hagi de capturar a nosaltres. Idealment, volem aconseguir que el contrari hagi de fer moltes captures consecutives amb una sola peça. Aquesta peça, molts cops un alfil, rep el nom de bala perduda.

Per aquesta variant, la disposició inicial de les peces no és com als escacs normals. Blanques i negres comencen un al costat de l’altre, amb els seus exèrcits, sense peons, a les dues primeres fileres. L’objectiu del joc és que el rei arribi abans que el rei rival a la vuitena filera del tauler. No obstant, si el rei de les negres arriba just a continuació del de les blanques, la partida és taules, per compensar el fet que les blanques comencen. No es pot posar el propi rei en escac, ni fer escac al rei rival.

Una bona manera de guanyar és fer que el teu rei corri més ràpid que el contrari, però també és important saber acompanyar el rei de peces en l’avançament, perquè pugui sempre tenir pas cap endavant. En aquest joc, dames i torres són molt més fortes que peces menors.

Les regles són senzillíssimes. Si fas escac tres cops, has guanyat la partida, sempre que els moviments siguin legals. Els escacs dobles, o sigui que es fan amb diverses peces, només compten per un. També es pot guanyar fent escac i mat. S’explica que el campió mundial d’escacs Anatoli Karpov era invencible en aquesta variant quan era jove.

Pot semblar fàcil guanyar la partida sacrificant ràpidament una peça, o fins i tot la dama, i aconseguir així dos escacs bastant ràpid. Però ves amb compte, pot ser que el teu exèrcit quedi tan debilitat, que et sigui impossible aconseguir el tercer i definitiu escac.

Els moviments de les peces no es veuen alterats en comparació als escacs normals. La diferència es troba en què, en el moment de capturar una peça, no només es retira del tauler la peça capturada, sinó que també es retira la peça que captura i totes les peces que no siguin peons que es trobin a un radi d’una casella de distància. Aquesta explosió de peces no distingeix entre amics i enemics.

Una particularitat d’aquesta variant és que els reis poden estar un al costat de l’altre, però no es poden menjar, doncs explotarien. Les partides poden ser molt ràpides i furioses, i cal anar molt en compte amb els cavalls i amb la dama en el començament de la partida. Les blanques tenen un avantatge més gran que en els escacs normals.