Entrevista a Lluïsa Viver

Es una iniciativa presa per la Conselleria d’Educació i Formació professional i del seu Departament d’innovació, com cada any des de el curs 2019 2020 es ve fent en els centres educatius sostinguts amb fonts públics que van sol·licitar participar en aquest programa presentant projectes, alguns dels quals molt innovadors. En l’actualitat ja s’han sumat un total de 118 Centres Educatius de les illes durant els anys de funcionament del programa, amb 89 de Mallorca, 9 de Menorca, 6 de Formentera i 14 de Eivissa.

Anem a fer una petita entrevista a na Lluïsa Viver (docent i jugadora d’escacs), mestra que actualment és assessora tècnica docent al Servei d’Innovació Educativa i coordina el programa «Escacs a l’Escola»

Quan i com vares conèixer el món dels escacs?

De petita, com a activitat extraescolar del meu centre. Vaig jugar fins als 14 anys, federada i tot, m’agradava molt, però en aquell temps no hi havia tants de tornejos per escolars i a l’institut no hi havia classes, així és que vaig deixar de jugar sense adonar-me’n, però sempre m’ha agradat i he jugat quan ha sorgit l’ocasió.

Quan els meus fills varen començar a anar a classes extraescolars a la seva escola (ja fa més de 10 anys) i els varen animar a federar-se i jugar els campionats escolars, jo també me vaig tornar a federar i jug sempre que puc. M’agrada molt poder compartir aquesta afició amb ells.

Me consta que te vares assabentar des de el primer moment del programa pilot, on estaves en aquell moment i que vares fer?

Efectivament, jo som mestra de primària i en el curs 2018-19, quan es va publicar la convocatòria del pla pilot, era la cap d’estudis del meu centre. Tot d’una em vaig interessar per aquest projecte i ho vaig comunicar al claustre, on vaig trobar un parell de mestres que també tenien interés i vàrem decidir sol•licitar la participación del nostre centre en el pla pilot. En total vàrem ser 13 centres, en el pilot.

Ara que veus el programa com a tècnica de la Conselleria, com valores les iniciatives dels centres educatius?

A final de curs tots els centres varen presentar els seus projectes i la veritat és que en pocs anys hem assolit un gran nivell. La majoria de centres tenen ja molts de docents formats, coneixen els diversos materials i recursos a l’abast per treballar els escacs com a eina educativa  i creuen en els beneficis dels escacs per a l’alumnat, així és que fan molt bona feina.

Ja sabem que s’han presentat projectes molt interesants però digues algun que t’haguí sorprès i per què.

Tots són interessants, però destacaria els centres que tenen ja una gran trajectòria, que fan escacs dins l’horari lectiu a tot el centre des de fa molts d’anys i utilitzen els escacs com a eina per treballar totes les àrees.

Me va sorprendre un institut on practiquen el xecball a Educació Física. Es tracta d’un joc esportiu que utilitza l’activitat física, la motricitat i els escacs per treballar els objectius i continguts de l’educació física. Es juga amb una pilota i cada persona representa una peça d’escacs. Segons la peça, té uns moviments o uns altres.

Per fer una mica d’història, quins han estat els professors d’escacs que han impartit les classes als docents?

  • En el pla pilot, els formadors varen ser Lorena García, de Canàries, i Pep Suárez, de Menorca.
  • En el curs 2019-20, la formació va ser a càrrec de Pep Suárez.
  • En el curs 2020-21, la formació, que va haver de ser en línia, es va duplicar i en el curs de formació inicial el professor va ser en Manuel Queirolo, de Mallorca, i la formació contínua la va dur a terme Pep Suárez.
  • En el curs 2021-22, la formació inicial va anar a càrrec de David Pons, de Menorca, que va poder fer les sessions presencialment i ho va fer a totes les illes. La formació contínua i una formació específica d’Escacs i Matemàtiques varen ser impartides en línia per Pep Suárez.

Sabem que els escacs estan agafant força en els centres educatius com activitat extraescolar. Alguna idea o suggeriment de com poden beneficiar els escacs en horari lectiu als escacs extraescolars i a l’inrevés?

Crec que es beneficien mútuament, ja que quan s’introdueixen els escacs en horari lectiu, per utilitzar-los com a eina pedagògica, l’alumnat també descobreix el joc i, si vol, pot aprofundir en el seu coneixement, apuntar-se a classes extraescolars, potser formar part d’un club i fins i tot federar-se i començar a competir. Me consta que hi ha hagut diversos casos a la meva escola i suposo que haurà passat en altres centres també.

D’altra banda, tenir infants que juguen a escacs a les classes en horari lectiu facilita la tasca dels docents, ja que solen col•laborar en les explicacions pròpiament d’escacs i evidentment es beneficien igual que els altres, o més, dels escacs com a eina pedagògica, a més de facilitar que els pugi l’autoestima i que se sentin molt bé ajudant als companys i companyes.

Moltes gracies Lluïsa per dedicar-nos el teu temps i explicar-nos com es el programa i les qualitats que aporta al sistema educatiu i als seus alumnes.

El programa.

Es un programa de formació i innovació educativa, la seva finalitat es facilitar als centres educatius el foment de la pràctica dels escacs entre l’alumnat, fent-ho servir com eina pedagògica (des de l’AEB volem constatar que també és una eina de primer nivell com element d’integració social en els centres educatius), gràcies a les seves qualitats serveix per ajudar al processos d’aprenentatge dels estudiants i desenvolupar les seves habilitats cognitives i socials de forma natural, com aficionats al joc de les 64 caselles els escaquistes de les illes sabem de les bondats d’aquest per millorar aspectes del raonament del nostre cervell com pot ser, la memòria, la concentració, la presa de decisions, l’atenció, la reflexió, control d’impulsos, pensament creatiu, l’empatia i la capacitat crítica per afrontar els problemes que se’ns poden presentar en el dia a dia.

Com primera mesura el programa afronta la preparació dels docents per fer l’ús pedagògic dels escacs i amb una formació contínua per fer servir els escacs com eina transversal.

El pla pilot va arrancar en el curs 2018 2019 i el programa de formació i innovació a partir del curs 2019-20.

Centres acollits al programa al llarg dels anys.

CURS TOTAL MALLORCA MENORCA EIVISSA FORMENTERA
2019 -2020 31 23 3 4-1
2020-2021 28 22 2 3-1
2021-2022 25 20 1 2-2
2022-2023 34 (PROVISIONAL) 24 3 5-2
TOTAL118 118 89 9 14-6

La tècnica de la Conselleria que va a dur a terme el programa en els seus inicis va ser na Margalida Serra Tauler amb el pla pilot al curs 2018-2019 i al febrer del 2022 na Lluïsa Viver va collir el relleu.

ENLLAÇ:

Privacy Preference Center