Visita a la Llar d’ancians del CIM

18.04.2024

L’Associació d’escaquistes de Balears fa anys que presenta els escacs com a eina social i dona a conèixer les bondats de la seva pràctica mitjançant el programa Escacs + Vida, un dels nostres objectius és arribar a llocs on per diversos motius a les persones no els és possible gaudir de la nostra afició assistint als locals on es practica els escacs i ensenyar-los com aquesta barrera és fàcil de trencar ja que es pot jugar a qualsevol lloc, no importa on sinó amb qui el gaudim.

Sempre que ens pregunten Per què els escacs? Pensem en la infinitat de qualitats que posseeix però si haguéssim de resumir-ho diríem.

 • Es pot practicar des dels 3 anys fins als 100.
 • Trenca barreres generacionals.
 • És una bona manera de socialitzar amb altres persones.
 • Es pot jugar a qualsevol lloc.
 • Ajuda a exercitar la ment creant-li nous reptes a cada partida.
 • Practicar-ho no requereix una despesa excessiva.

Però anem amb la nostra visita a la Llar d’ancians.

Aquest passat dijous vam tenir el plaer de poder visitar la Llar d’Ancians del CIM al carrer General Riera de Palma, vam contactar amb els responsables del centre que van acollir amb molt interès la proposta de fer una xerrada als residents i compartir amb ells durant el matí del dijous la nostra afició, vam estar acompanyats per l’educadora social Verónica Rodríguez que ens va presentar a les persones que ens van venir a veure, entre els quals hi havia aficionats als escacs que feia anys que no gaudien d’aquest joc, i altres persones sense coneixements previs però tots ells amb la curiositat d’escoltar el president de l’AEB Joan R. Galiana i gaudir dels ensenyaments del Monitor Nacional Ramón Galiana.

L’objectiu d’aquesta xerrada era que les persones de la Llar d’ancians veiessin com és de fàcil compartir una afició amb altres persones, gaudir de moments d’entreteniment practicant aquest joc, que es pot jugar a qualsevol lloc, manté la ment activa, crea reptes que motiven a trobar solucions i això ens pot dur a afrontar altres reptes del dia a dia.

Se’ls va fer una presentació sota el títol de “el poder dels escacs” el vam dividir en 6 punts:

 • "Els Escacs per a totes les edats: Un joc que uneix les generacions"
 • "La bellesa dels escacs Inter generacional: Avis i nets junts al tauler"
 • "Mens sana in corpore sa: Els escacs com a exercici mental i físic"
 • "El Poder del pensament: Per què els escacs són beneficiosos per a la ment"
 • "Els Escacs jugats per la gent gran: Una eina per millorar la salut mental"
 • "Els Escacs i la medicina: Estudis socials a diferents països"

Explicarem com és de bonic gaudir d’una partida d’escacs amb algú de la família, construint un pont entre generacions, els beneficis de presentar reptes a la nostra ment, compartir afició amb altres residents. Vam gaudir de les preguntes que ens van fer intentant respondre a les seves consultes i després de la presentació els vam reunir al voltant dels taulers d’escacs i els vam ensenyar els primers passos per a la seva pràctica, a més d’explicar-los anècdotes i curiositats d’aquest món fascinant.

Per acabar l´Associació d´Escaquiestes de Balears va lliurar a la Llar d´Ancians material d´escacs que va recollir na Verónica, també vam tenir l´ocasió de poder parlar amb Xisca Jofre directora del Centre, vam canviar impressions de com va ser la jornada i li vam dir que els nostres desitjos eren continuar col·laborant amb ells, per realitzar més activitats amb els residents.

En definitiva, un bonic matí gaudint d’una companyia molt agradable i sumant una altra experiència molt enriquidora.