TEMPESTA D’ESCACS A SÒLLER

El cap de setmana passat, Sóller va ser l’epicentre dels escacs a Mallorca, amb la celebració del VIII Festival d’escacs de l’Associació d’Escaquistes de Balears (AEB). L’esdeveniment va comptar amb múltiples activitats adreçades als aficionats dels escacs i va tenir un gran èxit de participació. L’organització del festival va anar a càrrec del Cercle Solleric i l’AEB, i tots els tornejos van ser arbitrats per Jeroni Bergas, auxiliat pels representants de l’AEB, Ramon Galiana, Nico Roca i José Antonio Pérez.

És interessant destacar el grau d’implicació d’organismes i entitats privades a l’esdeveniment, cosa que va permetre que es pogués fer a Sa Vall de Sóller. Per tant, és important agrair a l’Ajuntament de Sóller, Cercle Solleric, Associació de la Tercera Edat de Sóller, al patrocinador del festival Open Marratxí, Cooperativa Sant Bartomeu, Departament d’Esports del Consell de Mallorca, Federació Balear d’Escacs, Club Escacs Llucmajor, Club Escacs Vuit Peons, Club Escacs Son Dameto, Chessy Editorial, Enroc Escola d’Escacs, Corchess, 1Luz, Òptica Iris, Bar Tango, Licors Moyà, Restaurant TURKASIA i Tolo Matas il·lustrador per la seva ajuda a aquest joc mil·lenari i als seus practicants .

Agrair també als mitjans de comunicació que ens han ajudat a donar difusió a la nostra activitat: Diari Balears, Crónica Balear, Mallorca diario i Sa veu de Sóller.

Les competicions

En el pla esportiu, es van desenvolupar cinc tornejos. El dissabte 26 va començar amb un torneig del Circuit Escolar del Consell de Mallorca per als més joves. A la tarda, va tenir lloc el ja tradicional Open de Sant Bartomeu. El diumenge 27 al matí es va celebrar una trobada de germanor entre jugadors de Palma i Part Forana, i a la tarda es van dur a terme un torneig de joves promeses dels escacs mallorquins i un altre torneig de mestres.

Sens dubte, un cap de setmana ple d´emocions i competicions per als amants dels escacs a Mallorca.

Consulta la classificació de tots els tornejos en Chess Results

La jornada 26

El VIII Festival d’escacs de l’Associació d’Escaquistes de Balears (AEB) a Sóller va començar el dia 26 amb dos tornejos emocionants. Passem a informar dels detalls més interessants:

TORNEIG CIRCUIT ESCOLAR DEL CONSELL DE MALLORCA

Aquest torneig forma part del Circuit Escolar i és classificatori per a la fase final.

Es va jugar un sistema suís a 7 rondes amb una participació de 28 jugadors i jugadores.

Guanyadors en les respectives categories:

  • Sub16: Marc Jun López (masculí) i Glòria Nerea Álvarez (femení).
  • Sub14: Adrià Sampol (masculí) i Dea Spasova (femení).
  • Sub12: Ignacio Poyato (masculí) i Carla Tomàs (femení).
  • Sub10: Joan Pol Butron.
  • Sub8: Lluís Negre.

TORNEIG DE SANT BARTOMEU

El torneig de Sant Bartomeu es va jugar a la tarda i va comptar amb el patrocini de la Cooperativa Sant Bartomeu.

Destacar la presència del President del Cercle Solleric, Guillem Vaquer, i el responsable de la secció d’escacs, Carles Viada, als quals l’AEB va lliurar un siurell de Ca Madó Bet com a record de les activitats d’aquesta entitat.

Guanyadors del torneig:

  • Mestre FIDE Joan R. Galiana, primer lloc.
  • Ramon Galiana, segon lloc.
  • Mestra Internacional Femenina Agnieska Matras Clement de Polònia, tercer lloc.

Els premis locals van recaure a: Carles Viada, Stephan Wirth i Biel Munar.

Millors jugadors joves en les respectives categories:

  • Sub16: Francesc Mulet.
  • Sub14: Jaume del Valle.
  • Sub12: Ignacio Poyato.
  • Sub10: Alexandre Romero.

Participació de 28 jugadors i jugadores.

Sens dubte, el dia 26 del festival va estar ple d’emoció i competició, amb joves talents demostrant la seva habilitat al tauler d’escacs.

La jornada del dia 27

El mal temps no va aconseguir aigualir la festa dels escacs!

Tot i les inclemències climàtiques, l’emoció i la competició van continuar al VIII Festival d’escacs de l’Associació d’Escaquistes de Balears (AEB) a Sóller. A continuació, els detalls dels esdeveniments que van tenir lloc en aquesta jornada:

TROBADA PALMA – PART FORANA

– Tot i el mal temps, l’equip de Palma, capitanejat per José Antonio Pérez, va poder presentar 11 jugadors.

– La Part Forana, representada per Joan Pere Cerrato, va presentar 12 jugadors.

– Es van enfrontar en dues partides de 20 minuts amb increment de 10 segons per jugada.

– El resultat va ser el menys important (sobretot per als perdedors), però la Part Forana es va emportar la victòria en aquesta ocasió.

TORNEIG JOVES PROMESES

– Es va jugar un sistema suís a 6 rondes amb un ritme de joc de 5 minuts per jugador més un increment de 3 segons per jugada.

Marc Jun es va destacar com el vencedor del torneig, amb 5 punts de 6 partides.

– Al podi el van acompanyar Jeremy Scheidt i Lluc Marín.

– Hi van participar un total de 16 jugadors i jugadores.

– Cal destacar que el guanyador del torneig té una plaça assegurada per al Torneig de Mestres que se celebrarà el proper any en la seva edició número XIII.

XIII TORNEIG DE MESTRES

– Es va utilitzar el mateix sistema de joc que al Torneig Joves Promeses.

– Hi van participar un total de 12 jugadors.

Svyatoslav Korneev del Club Megaescacs, es va coronar com guanyador amb el 100% dels punts, que certifica el gran torneig realitzat.

Pedro Lechado va quedar en segon lloc, seguit de Sadek Kehloul gran torneig dels dos.

– El torneig va resultar molt dur, com demostra la nòmina de participants.

-Destacar la presència del Batle de Sóller Miquel Nadal que va disfrutar de les emocionants partides.

ACTE DE CLOENDA DEL FESTIVAL

– L´acte va començar amb paraules d´agraïment del president de l´AEB als participants, acompanyants i entitats col·laboradores.

– Es va lliurar un siurell als capitans dels equips de Palma (José Antonio Pérez Gandesa) i Part Forana (Joan Pere Cerrato).

– El Cercle Solleric va obsequiar el flamant campió d’Espanya sub 12, Pau Marín, amb un plat artesanal.

-Es va lliurar un siurell a la representant de la FBE Chelo Pou, a Jaume Marques d’Open Marratxí per patrocinar aquest esdeveniment i ajudar l’AEB durant anys a promocionar els escacs a les illes, també es va lliurar un siurell a Joan Sina com a representant de l’Associació de la tercera edat de Sóller per tot l’esforç desenvolupat perquè aquest festival arribés a bon port.

– Es van lliurar premis als guanyadors de tots dos tornejos, amb medalles de la FBE per a tots els participants del Torneig Joves Promeses.

– Els guanyadors van rebre siurells com premis, vals per a llibres d’escacs de CHESSY editorial, vals per a menús al Restaurant TURKASIA i vals de descompte d’Òptica IRIS.

– També es van lliurar premis als mestres guanyadors, que van rebre siurells, lots de LICORS MOYÀ i quadres originals de TOLO MATAS.

– Es va acomiadar els assistents i convidant-los a la IX edició del Festival de l’AEB, que se te previst celebrar-se al municipi d’Inca en el 2024.

I PER ACABAR ALGUNS DETALLS A DESTACAR D’AQUEST VIII FESTIVAL DE L’AEB:

– Important participació de jugadors destacats als tornejos del festival.

– Presència de la mestra polonesa Agnieska Matras, que va animar el torneig de dissabte a la tarda.

– Agraïment als responsables del local de la tercera edat de Sóller per la seva gran predisposició a ajudar.

– Col·laboració de vint entitats, combinant entitats públiques i privades, que segurament continuaran donant suport a l’AEB i les seves activitats de promoció dels escacs.

– Tot i el mal temps, tots els participants van demostrar la seva valentia i dedicació al tauler d’escacs.